Akvizíció

Az akvizíció egy vállalat többségi részesedésének a megszerzését jelenti, vagyis a társaság részvényeinek/üzletrészeinek akkora hányadának felvásárlását, ami elegendő ahhoz, hogy a társaság felett a felvásárló átvegye az irányítást (jogosult lesz a vezető tisztségviselőket kinevezni azáltal, hogy a közgyűlésen vagy taggyűlésen többségbe kerül).
Ennek oka általában az, hogy a felvásárolandó vállalat valami olyannal rendelkezik, ami a felvásárló számára értékes lehet, (pl. piac, gyártási kapacitás, szabadalom, know-know, stb.)

Az akvizíció párja az összeolvadás (merger), ekkor a két vagy több cég általában egyenrangú partner marad az egyesülés után. Míg az akvizíció az egyik fél erősebb mivoltát jelzi, addig az összeolvadás egy konszenzusos megoldás lehet.

A két eljárást együttesen M&A (Mergers and Aquisitions) néven említik, mivel a végső cél mindkét esetben az, hogy kettő vagy több cégből egy legyen. Mindezeken túlmenően az M&A ügyletek esetén nélkülözhetetlen a megvásárolni kívánt cég teljes körű jogi és adózási átvilágítása, legyen szó akár kisebb mikrovállalkozásról vagy akár multinacionális vállalatról.

Kapcsolódó szolgáltatások:

– Szerződések kidolgozása,

– stratégia kidolgozása és lebonyolítása,jogi átvilágítás,

– képviselet és tanácsadás.

Hozzászólás nem lehetséges.