Zártkerti ingatlanok – még 3 hónapig ingyenes az átvezetés

Magyarországon jelenleg több, mint egymillió zártkerti ingatlantulajdonos van, akik közül szép számmal akadnak olyanok, akik Budapesten (főleg a XI. és XXII. kerületben), illetve a szomszédos településeken rendelkeznek zártkerti ingatlannal, de maga a „probléma” országosnak is mondható. Mindezekre figyelemmel talán érdemes néhány mondatot fordítani arra, hogy a hatályos földforgalmi törvény miatt gyakorlatilag forgalomképtelen ingatlanokat miért érdemes az ingatlan-nyilvántartásban „átvezettetni”, mellyel megtöbbszörözhetjük az értéküket is.

Közel egy éve lehet díjmentesen kérni az illetékes földhivataloktól a zártkertként nyilvántartott ingatlanok művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését. Azonban a határidő 2016. december 31. napján lejár. A zártkerti ingatlanokkal a legnagyobb probléma az, hogy a hatályos földforgalmi törvény miatt termőföldnek minősülnek, így csak a külön kormányrendeletben meghatározott végzettséggel rendelkező személyek vásárolhatják meg az ingatlan egy legalább féléves procedúrát követően, illetve a leendő vevőnek olyan vállallásokat kell tennie, amelyeket nem tud vagy nem is akar teljesíteni (pl.: a földhasznosítási kötelezettség, helyben lakás, stb.).

Fontos kiemelni, hogy az átvezetést követően szinte bárki (még külföldiek és cégek is) megvásárolhatja az ingatlant, mert az már nem álla a földforgalmi törvény hatálya alatt, így a szükséges végzettség nem kell a vásárláshoz, illetve a tilalmak sem állnak fenn. Azok a zártkerti ingatlantulajdonosok, akik átvezettetik a földhivatalnál az ingatlant, lényegesen magasabb áron tudják értékesíteni azt, mert így már a tényleges funkciójuknak (pl.: üdülő) megfelelően vehetnek részt a forgalomban, sőt a CSOK legutóbbi módosításának köszönhetően a vevők a CSOK-ot is igénybe tudják venni, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló rendeletet módosítása miatt az átvezetést követően nagyobb arányban lehet beépíteni az ingatlant.

A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonása iránti formanyomtatvány letölthető a www.foldhivatal.hu weboldalról, az eljárás ingyenes, az ügyintézési idő 30 nap, de 10.000,- Ft díj ellenében soron kívüli ügyintézést lehet kérni. A kérelem mellé az ingatlan adatainak megváltoztatásához egyéb okiratot csatolni nem kell. A közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan esetén a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát, amely nem minősül bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak, így nem kell ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratba foglalni.

A fentiekre figyelemmel minden zártkerti ingatlantulajdonost csak arra tudok buzdítani, hogy használja ki a még hátralévő időt, és vonja ki a művelés alól a zártkerti ingatlanát, mert ennek csak nyertesei lehetnek a tulajdonosok és a leendő vevők.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.